Полицията във Варшава използва лютив спрей и сила, за да  разпръсне стотиците

...
Полицията във Варшава използва лютив спрей и сила, за да  разпръсне стотиците
Коментари Харесай

Протести избухнаха в Полша след затягане на закона срещу абортите


Полицията във Варшава използва лютив спрей и мощ, за да  разпръсне стотиците протестиращи, откакто вчера Конституционният съд на Полша постанови, че абортът заради увреждане на плода е в прорез със законите на страната, предадоха международните медии. Това значи, че законно спиране на бременността може да има единствено при обезчестяване, блудничество или в случай че животът на майката е в заплаха.

Полските закони срещу абортите са сред най-строгите в Европа и се счита, че към 100 хиляди жени на година търсят помощ за преустановяване на нежелана бременност в чужбина, с цел да заобиколят строгите ограничавания, съобщи Би Би Си. Решението на Конституционния съд докара до митинги и в други градове в Полша, които започнаха още вчера вечерта, в това число в Краков, Лодз и Шчечин. Във Варшава стотици протестиращи тръгнаха от съда до дома на Ярослав Качински, водачът на социалконсервативната партия " Право и правдивост ", с цел да излязат от гнева си против решението. 

Настоящите ограничавания по отношение на коронавирус в Полша разрешават събиране на до 10 души на едно място. Полицията заяви, че органите на реда са употребявали лютив спрей и физическа мощ, с цел да разпилян протестиращите, защото някои са хвърляли камъни и са се опитвали да минат през кордона към къщата на Качински. Говорител на полицията съобщи, че са арестувани 15 души.

 Комисарят на Съвета на Европа по човешките права Дуня Миятович съобщи, че решението на Полша бележи " печален ден за правата на дамите ". Кая Годек, член на публичната самодейност " Спрете абортите ", обаче приветства решението на съда, като съобщи: " Днес Полша е образец за Европа, образец за света “.

---

Вчера Съединени американски щати подписаха декларация  срещу абортите, като по този метод се включиха в групата от към 30 значително нелиберални държавни управления, съобщи в. " Гардиън ". Декларацията приканва страните да насърчат правата и здравето на дамите - само че без достъп до аборт - и е част от акция на администрацията на Тръмп, водена от държавния секретар Майк Помпео, за преориентиране на външната политика на Съединени американски щати в по-консервативна тенденция, даже за сметка на отчуждаване от традиционните западни съдружници. " Основните поддръжници “ на декларацията, напомня " Гардиън ", са Бразилия, Египет, Унгария, Индонезия и Уганда, Саудитска Арабия, Бахрейн, ОАЕ, Ирак, Судан, Южен Судан, Либия.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР